Make It is een kersvers jong en nieuw jazzfestival. De eerste editie vond plaats op vrijdag 21 en zaterdag 22 september 2018 op verschillende plekken in Tilburg.

Make It heeft de ambitie de grote jazzmusici van morgen, vandaag al te presenteren. Wij willen het Noorderslag van de geïmproviseerde muziek worden door jonge, getalenteerde en voor het grote publiek onbekende makers een prominente plek te geven op ons festival.

Allereerst begonnen we bij de broedplaats van jong jazztalent, waar musici zich ontkiemen tot makers. Voor de muzikanten die de eerste stappen naar eigen composities en initiatieven zetten hebben wij de AMPA JazzRonde, een jazzvariant van de bekende popronde, georganiseerd. Jonge musici en bands konden zich aanmelden voor de AMPA JazzRonde en werden geprogrammeerd in de binnenstad.

Om te laten zien waar dit allemaal toe kan leiden programmeerden wij op vrijdagavond een “international upcoming” muzikant. Iemand die in Nederland nog niet bekend is, maar op internationaal niveau naam heeft gemaakt. Voor de editie 2018 was dit gitarist Gilad Hekselman (1983) die met zijn megatrio ZuperOctave (ft. Aaron Parks & Kendrick Scott) op vrijdagavond een concert gaf in Paradox, hét jazzpodium van het zuiden.

Zaterdag organiseerden we een gevarieerd programma in Theaters Tilburg, verdeeld over drie zalen, waarbij we niet alleen meerdere acts van aanstormend talent programmeerden, maar ook jonge musici naast hun leermeesters. De hoofdacts van het festival waren de optredens in de Schouwburg, de grootste jazztalenten waren te horen in de Studiozaal en Jeroen van Vliet was curator van de intieme Audax-Zaal, waar hij zijn visie op de toekomst programmeerde.