Bram Stadhouders – Orbit

Ín de muziek kunnen zitten en verdwijnen. Jezelf verliezen in melodieën: het lijntje van de bas volgen het konijnenhol in. Orbit tilt deze ervaring naar een buitenaards niveau, waarbij je omringd wordt door de muziek, je zit er letterlijk middenin. Bram Stadhouders heeft met mathematisch algoritmische verwondering een harmonie der sferen neergezet, waarbij elke snaar van zijn zelf ontwikkelde ‘surround guitar’ een eigen richting heeft. Er bestaat geen mogelijkheid je niet te laten meevoeren, eenmaal binnenin de 3d muziekervaring Orbit.

Elke componist of musicus hoopt de concertervaring naar nieuwe luisterdimensies op te tillen. Live muziek als een ware totaalervaring. Bram Stadhouders is zo iemand. Of hij nu samenwerkt met Aart Strootman, Jim Black, Sidsel Endresen of het Nederlands Kamerkoor, Stadhouders zoekt altijd de grenzen op. 

‘Voor dit project laat ik een jazzgitaar ombouwen naar surround-gitaar door middel van pickups (gitaarelementen) van het Amerikaanse merk Ubertar. Elke snaar wordt apart opgevangen door de pickup en naar een eigen kanaal in de computer gestuurd. Zo kan ik bijvoorbeeld een vol akkoord op de gitaar spelen, waarbij elke noot uit een andere locatie komt’, legt Stadhouders uit. Het publiek bevindt zich in een cirkelvorm om de muzikant en wordt deel van de spectaculaire, ruimtelijke ervaring.