Kit Downes

De jonge Britse toetsenist Kit Downes maakt al jaren veel indruk met zijn spel op piano maar ook op (kerk)orgel. Hij stond in 2019 al in Paradox met zijn trio ENEMY en eerder dat jaar solo in een programma met Ben van Gelder & Reinier Baas. Met Reinier Baas heeft hij ook een trio Deadeye (met de Duitse slagwerker Jonas Burgwinkel).

Met het bijzondere en erg mooie album Obsidian maakte de Britse toetsenist Kit Downes debuut op het grote ECM. Het album met Downes achter het (kerk)orgel en met vriend en saxofonist Tom Challenger als gast, maakte grote indruk. Ook live. Met Dreamlife of Debris trekt Downes die ingezette lijn met uitdagende klanken moeiteloos en intrigerend voort.

In Paradox zal Downes weer vooral piano spelen, maar ook neemt hij Tom Challenger mee op tenorsaxofoon. Het kwartet krijgt daarnaast fraaie hulp van Lucy Railton op cello en Phelan Burgoyne.

‘Het is de kracht van de uitdaging, verbeelding en muziekbeleving die Dreamlife of Debris zo onvoorspelbaar en aantrekkelijk maakt. Muziek geschreven en uitgevoerd met een vrije geest en in ongebreidelde onvoorspelbare composities omgezet’, aldus Written in Music.

Kit Downes piano, Tom Challenger sax, Lucy Railton cello, Phelan Burgoyne drums