Sjoerd van Eijck’s OAK

Diepe wortels, een krachtige stam en een kruin die hemelwaarts kruipt. Iedere boom begint eenvoudig. Een zaadje of stek is genoeg. Maar tijd en ruimte laten bomen uitgroeien tot machtige woudreuzen. In muziek is het niet anders. In eenvoud en geduld toont zich de meester. Met zijn ensemble OAK dringt de Nederlandse jazzpianist en componist Sjoerd van Eijck (1992, Breda) door tot de kern van zijn muziek. Als een eik die eenmaal volwassen met zijn takken weelderig de ruimte aftast en de lucht intenser kleurt.

Voor Sjoerd van Eijck is de tijd rijp om als componist en bandleider de schijnwerpers op te zoeken. Van Eijck heeft louter medemusici om zich heen verzameld die zijn intieme stijl tot in het kleinste detail aanvoelen. Trompettist Koen Smits, bassist Alessandro Fongaro en slagwerker Willem Romers voegen rijke kleuraccenten en stuwende ritmiek toe aan Van Eijcks onmiskenbare pianosignatuur. In februari 2021 nam het kwartet het debuutalbum Aurora op, daarbij ondersteund door talentontwikkelingstraject Music Hub Brabant.

“ Het verhaal Aurora, ‘het morgenrood’, staat symbool voor de inspiratie waar ik mezelf de afgelopen jaren mee heb gevoed. Deze inspiratie putte ik uit Scandinavische volksmuziek, melodische jazz, klassieke muziek en vrije improvisatie. Als muzikant blijf ik mezelf voeden met nieuwe inspiratie en door de jaren heen wordt mijn verhaal rijker en rijker. Maar het verhaal is nooit af en altijd in beweging. Dit album is dan ook slechts het begin van mijn verhaal.”

Trompettist Koen Smits, bassist Alessandro Fongaro en slagwerker Willem Romers voegen rijke kleuraccenten en stuwende ritmiek toe aan Van Eijcks onmiskenbare pianosignatuur.